Як правильно обрати соус для піци

20.08.2024

Піца у Львові – універсальна страва, яка допоможе як тоді, коли не хочеться готувати, так і просто поласувати смаколиками. Але який соус до піци кращий, які вони бувають й чим відрізняються – читайте далі у статті.

соус для піци

Томатний

Справжньою класикою є томатний соус на основі натуральних помідорів. Інколи їх можуть замінювати на томатне пюре чи пасту. Для того, аби соус був ароматнішим та пікантнішим, до нього додають пахощі та прянощі – свіжі або сушені трави, прованські спеції, часник, перець тощо. Такий соус є ідеальним для класичної італійської піци, особливо – для гострої, наприклад, для Пепероні. А ще він є основою для класичної Маргарити.

Усього існує три види соусу з томату – довгий, напівготовий та сирий. Довгий має густішу консистенцію та насиченіший смак, адже його варять на маленькому вогні до чотирьох годин. Інколи до нього також додають сир та горіхи, а ще – овочі. Також його можна готувати за допомогою консервованих томатів.

А от для напівготового або сирого соусу використовують стиглі томати, які проходять мінімум або не проходять взагалі термічну обробку.

Білий

Другий за популярністю соус – це білий. Він значно калорійніший за томатний, адже для його приготування використовуються коров’ячі вершки. До такого соусу краще додавати інгредієнти у вигляді морепродуктів та риби, а ще – деяких овочів.

Такий тип заправки також має певну кількість різновидів. Наприклад, солодкий білий, який використовується для піци Карбонара, або ж пікантний часниковий. Для нього обирають домашній майонез, який отримують шляхом поєднання яєць та оливкової олії.

Білий соус також можна готувати з додаванням борошна, молока й навіть лимонного соку. Усе залежить безпосередньо від того, які інгредієнти у піці треба заправити ними.

Песто

І, звісно ж, неможливо забути за ще один популярний соус у вигляді песто. Він зустрічається рідше, ніж червоний чи білий, однак є доволі актуальним в класичних італійських трикутничках. Для його приготування використовують чотири інгредієнти: базилік, сир пікоріно й соснове насіння з оливковою олією.

Найчастіше песто використовують для вегетаріанських страв, наприклад, для піци, що має основу з кабачків або баклажанів, помідорів тощо. Також песто може стати гарним замінником білому, коли хочеться спробувати трохи пікантніші варіанти заправок до морепродуктів.

Деякі кулінари трансформують процес приготування соусу песто й змінюють рецепт залежно від своїх вподобань. Тому можна також спробувати приготувати його самостійно. Найчастіше для песто у домашніх умовах обирають кілька зубчиків часнику, кедрові горіхи для аромату й сир. Якщо немає де придбати пікоріно – можна використати класичний пармезан. А для пікантності суміші після її поєднання з оливковою олією можна додати пряних трав або ж дрібку чорного перцю.

А замовити якісну піцу на будь-якому соусі на вибір можна у ресторані Смакі-Макі!