Які бувають види ролів

19.08.2024

Суші у Львові давно завоювали популярність місцевої публіки. Й не дивно, адже це поживна, корисна й потрібна для здоров’я страва. А детальніше про види суші та ролів – далі у статті.

роли

Макі

Вони ж кручені суші, які є найбільш популярними у всьому світі після класичних ролів. Для їх створення використовується бамбуковий килимок – макісу, звідки й походить назва страви. У результаті отримують невеличкі циліндри з начинкою усередині, огорнуті за допомогою шматочка водоростей норі. Але головна умова – аби кількість шматочків була парна після розрізання.

Футомакі

Вважається найбільшим рисовим ролом, який може містити найрізноманітніші начинки. Серед найпопулярніших варіантів – овочевий коктейль або морепродукти. Трохи нагадує своїм виглядом макі, але більший за розмірами.

Хосомакі

Цей рол також належить до категорії «рулетиків», які огорнуті за допомогою шматочка норі. Найчастіше це монорол, тобто містить у своєму складі лише один тип начинки. Тому хосомакі часто відносять до низькокалорійних ролів, адже він не містить сиру та інших висококалорійних інгредієнтів. Найчастіше можна зустріти хосомакі з лососем, огірком, тунцем, крабовими паличками або навіть креветкою.

Урамакі

Так звані класичні суші, які були розроблені в Америці та Європі. Це буквально рол навиворіт, адже начинка знаходиться зверху, а шматочок норі – усередині. Тому вважається, що готувати урамакі значно складніше за класичні макі. Для таких ролів використовують безліч інгредієнтів, а ще – прикрас у вигляді кунжуту, авокадо, ікри тощо.

Осідзусі

В Японії їх називають пресованими суші. Вони вважаються найяскравішими та найпривабливішими, посунувши з першого місця урамакі. Шматочки мають форму невеликої, видовженої коробочки з прямими кутами. Цікаво, що осідзусі фактично народились з того, як раніше зберігали рибу та морепродукти: просто вклавши їх на подушку з рису, який тоді не вживався у їжу. Цікаво й те, що такі роли готуються з використанням специфічного килимка – осибако.

Тирасизусі

А цей вид ролів є найбільш ситним та поживним. Подається у великій, дерев’яній мисці, в яку викладають рис, а зверху – начинку. Тому візуально така страва більше нагадує різнобарвний та простий у приготуванні салат. При цьому завдяки тому, що його не потрібно згортати у вигляді ролів, готувати його значно швидше. Залежно від регіону Японії, можна спробувати різні варіації – з сирими продуктами або ж з попередньо відвареними чи обробленими.

Інарізусі

Візуально рол схожий на лисяче вушко, а тому кажуть, що його назва походить від лисиці, посланниці бога Інарі. Готується він доволі просто: рис вкладають у невеликий мішечок з тофу, який попередньо обсмажується. Інколи тофу можуть замінювати на омлет залежно від регіону подачі страви.

Темарі

А ці роли створюються шляхом пресування шматочка рису долонями до набуття округлої форми. Після цього їх прикрашають начинкою – слайсами риби або морепродуктами зверху. Для простоти приготування використовується шматочок поліетиленової плівки.