Традиційна львівська кухня - поєднання смаків крізь століття

29.11.2023

За останні 10–15 років Львів став найвідвідуванішим містом в Україні. Сюди приїздять не лише українці з різних куточків держави, а й закордонні гості. Популярності місто набуло не лише через вікову історію, розкішну та гарно збережену архітектуру, сучасні інтерактивні цікавинки. Місто манить своїми рестораціями, кнайпами та цукернями. Деякі компанії навіть влаштовують гастротури, які включають відвідування відомих та андеграундних закладів. Чим же годують у місті Лева? Рецепти яких страв кухарі проносять крізь століття, щоби пригостити гостей автентикою? Розбираємося в статті.

львівська кухня: штрудель

Три кити львівської кухні

Львів – центр Галичини, у яку завше стікалися імениті торговці, іноземні ремісники та мандрівники. Окрім автентичних страв, які століттями готуються в кожному домі, у меню львів’ян потрапило чимало закордонних рецептів. Великий вплив на варіативність страв регіону мала Австро-Угорщина та Річ Посполита. Страви проходили адаптацію у вправних кухарів, які створювали смакоту, що кочує крізь століття до сьогодні. На чому будується львівська традиційна кухня?

  1. Культ закусок. У закладах міста Лева можна побачити неймовірний вибір амісбушів: від флячок із рубців, для запікання яких використовують духові шафи, до намазанок із риби, сиру, овочів. Львів’яни смакували різні види тартарів ще кілька століть тому, коли ця страва не була такою популярною.
  2. Зупки, каші, страви з тіста – на будь-який смак і запит. Це данина раціону сільських жителів, які не мали можливості харчуватися різноманітно та віддавали перевагу ситним стравам. Так у меню Львова з’явилися куліш, палюшки, картопляні пляцки.
  3. Солодощі та прянощі. Уявити львівські вулички без кав’ярень майже неможливо. Ароматна кава з гвоздикою, кардамоном чи корицею, глінтвейн та тістечка на будь-який смак стали візитівкою міста Лева.

3 страви, які точно варто спробувати у Львові

Якщо ви приїхали в місто Лева – гастротур кнайпами та ресторанами точно не омине вас стороною. Якщо у вас розбігаються очі від вивчення меню – це нормально, адже регіон має дуже колоритну, багату кухню. Є декілька страв, які точно не залишають гостей міста байдужими.

  1. Цвіклі – або бурячки з наголосом на другому складі. Раніше готувалися лише на Різдво та Великдень. Це відварені або запечені буряки, щедро приправлені хроном. Вони смакують із ковбасами, холодцем і печенею.
  2. Галицькі книдлі. Подейкують, що вони були улюбленою стравою сімейства Франків. Формою трохи нагадують полтавські галушки, але мають більш ніжну текстуру тіста. Подаються з солодкими поливками та фруктами всередині або із сиром/грибами/м’ясом.
  3. Штрудель – класичний яблучний, солодкий вишневий чи терпкий маковий. Мінімум тонкого тіста, максимум смачної начинки та обережність під час загортання рулету. Повторити такий десерт можна вдома, найкраще штрудель пропікається в духовці з функцією конвекції. Вибрати таку модель можна в каталозі Алло.юа у Львові.

Якщо плануєте побувати в місті Лева, радимо заздалегідь вибрати ресторації для відвідування.